Un peșrev, două interpretări

Pentru că toamna e în exact acel moment auriu și infinit de languros, dar atât de scurt încât poate să treacă neobservat pe lângă noi, scurt ca viețile noastre en somme, vă invit azi să vă așezați la umbra parfumată a unuia dintre smochinii din grădina moscheei prințesei Esmahan, din Mangalia, și să ascultați două interpretări ale unei melodii exact ca vremea de afară, de Dimitrie Cantermir. Se cheamă Muhhayer Peșrev.

Mai întâi prima pe care am ascultat-o, acum mulți ani, cea a formației turce Bezmârâ. E din 2000, de pe un album cu titlu proustian, Yitik Sesin Peșinde, sau „În căutarea sunetului pierdut”.

Apoi intepretarea foarte recentă a singurei formații românești care îndrăznește să îl cânte pe Cantemir, Formația Anton Pann (albumul Cantemir Melo, 2018)

Versiunea Bezmara e făcută foarte academic, cu mare respect pentru autenticitate, instrumente reconsituite de epocă, și e probabil cea mai apropiată de cum suna muzica la curtea lui Suleiman al 2-lea. Versiunea românească e mai romantică, și poate intuiește ceva din nostalgia moldovenească pe care și mie mi se pare că o simt în muzica lui Cantemir.
Dar și dacă nu știi nimic despre Cantemir sau muzică în general, e suficient să închizi ochii și vei auzi o chemare veche și dulce, de undeva de dincolo de Marea Neagră, din stepele Asiei Centrale pe care, altfel decât de mână cu un defunct prinț moldovean cu o picătură de sânge nobil tătar în el, nici n-am avea cum să le vizităm.

4 thoughts on “Un peșrev, două interpretări

  1. Înregistrările emisiunilor (5×30 min) online la finalul articolului:

    Constantin Răileanu este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei pentru Cultură şi Tradiţie „Anton Pann”. A absolvit trei facultăţi (Teologie Ortodoxă – Istoria şi Filosofia Religiilor, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – secţiile Muzică religioasă şi Dirijat Cor Academic), este doctor în muzică şi doctorand în muzicologie bizantină la Universitatea Aristotelis din Tesalonic.

    În 2004, a înfiinţat Grupul de Muzică Bizantină „Anton Pann”, dedicat studierii, transcrierii şi orchestrării vechilor manuscrise psaltice – creaţii medievale semnate de Anton Pann, Gh. Ucenescu, D. Cantemir, Ioan Căianu, din culegeri precum Codex Moldavae, Codex Valahae etc. Au urmat concerte, albume… Pe 29 septembrie 2018, Grupul „Anton Pann”, împreună cu trei artişti marocani, susţine la Sala Radio spectacolul „Kira Kiralina”.

    Ascultaţi-l pe Constantin Răileanu în emisiunea „Vorba de cultură”, difuzată la Radio România Cultural, de luni 24 până vineri 28 septembrie, între orele 12:00 şi 12:30.Realizatori, Ema Stere şi Attila Vizauer.

    https://radioromaniacultural.ro/vorba-de-cultura-invitat-muzicianul-constantin-raileanu-2/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *