Consultația ideală de psihiatrie

…nu există, bineînțeles, dar ne-o putem imagina. Pentru mine, e consultația în care vorbesc cel mai puțin, aproape deloc. În care povestea, vorbește de la sine, nestingherită, limpede pentru toată lumea, fără termeni tehnici, fără traducători, iar eu am nevoie doar de cinci minute de explicații din cele șaizeci. În rest doar ascult.

E mai mereu un semn rău când eu însumi vorbesc prea mult. Ei, ne descurcăm oricum, că doar nu de bine vine lumea la doftor.

Dar pentru dvs, cum ar fi consultația ideală, la psihiatru și la orice medic în general?

8 thoughts on “Consultația ideală de psihiatrie

  1. Bun! Deci…… în primul rând, să nu am mereu impresia că îl deranjez pe domnul doctor, că vin cu prostiile mele minore, când el are de salvat lumea. Adică, după ce intru în cabinet, să nu mai intre asistenta de 5 ori că tre’ să ia o semnătură, să nu mai sune telefonul și dom’doctor să răspundă că e important ( nu ca mine,care mă aflu în treabă), să nu se mai uite dom’doctor mai mult în calculator decât la mine. Apoi, să nu se încrunte când îi zic de ce îmi e mie teamă, chiar dacă incep cu “am citit pe internet” sau”am auzit la vecin”. Să îmi explice fără să mă facă să mă simt idiot, să pară că îi pasă, că mă vede pe mine, ăla imperfect și suferind din fața lui, nu pacientul generic, nu ce a învățat el la curs. Să înțeleagă că îmi e tare greu să vin la psihiatru, că lumea te compătimește dacă ai cancer, dar te blamează, râde de tine sau te înjură dacă suferi de o boală psihică. Plus că, de cele mai multe ori, ajungi la psihiatru pentru că ăilalți doctori nu au avut chef sau pricepere să afle care îți e suferința și ne-au rezolvat trimițându-te la psihiatru, pe principiul “dacă eu nu știu ce ai trebuie că ești nebun….”. Of! Greu e să fii pacient! Mai am, dar nu vreau să scriu romane!

    1. Foarte bine, pana acum mi se par niste conditii foarte rezonabile. De fapt, atat de rezonabile incat ele tin de o consultatie normala de psihiatrie, nu una ideala. Nu va temeti de ideal!

  2. Adica…cum adica, nu exista consultatia ideala de psihiatrie?? Io am o experienta ideala la consultatia de psihiatrie si asta pentru ca sunt pacientul ideal … Ma gandesc ca la psihiatrie vin oameni cu diverse greutati, iar eu am o greutate mare, pricina din care am reusit sa demolez cate ceva de prin cabinetul psihiatrului…
    De fapt, vina e a psihiatrului, nu a mea. Psihiatrul meu e atat de misto ca m-a dat pe spate, m-am pierdut in urma conversatiei cu el asa incat am disparut din fata lui si am ajuns pe pardoseala cabinetului. Tavanul arata super. Acu’ io n-am studiat cv-ul lui, dar am auzit ca e absolvent magna cum laude al Academiei de Urias Bun Simt si Pura Generozitate si s-a oferit sa ajute casalotul. Desigur, m-am temut pentru sanatatea omului. Consultatia unui casalot se lasa cu ceva deranj..
    Da’ tre’ sa va spun de ce e asa misto. Omul este un fascinant talent in ale mintii, smart, cooltivat, iar modestia lui imi provoaca crize de isterie. Sunt onorata si ma simt rasfatata pentru ca sanatatea mea este ingrijita de un psihiatru atat de nobil si ii multumesc cu fiecare gand bun care imi trece prin minte. Imi doresc ca memoria sa fie de partea mea pana in ultima clipa pentru a nu uita binele pe care acest om l-a facut pentru mine. Un alt fapt interesant este numele simfonic pe care il poarta. Se numeste Soul Mind Stroescu. Ma inclin.

  3. Pot sa va spun cum mi-as dori sa fie consultatia la psihiatrie pediatrica (mai ales daca ambii parinti sunt si ei pacienti la psihiatrie -de bunici nu va mai spun ca deja e prea complicata problema).Mi-as dori sa nu fiu criticata de cum vede copilul ca l-am adus prea tarziu si ce mai vreau acum…(nu de alta dar eu chiar am ajuns prea tarziu odata,nu cu multi ani in urma, dar de data aia am scapat-sa zicem ca am avut si noroc-si nu dupa mult timp am adus si copilul-asta e, suntem toti ”defecti ”, ce sa facem ).In rest, faptul ca intra asistenta de 5 ori si suna telefonul de 7 ori ma deranjeaza mai putin, suntem la stat si inteleg ca suntem prea multi-cat platim atat primim.Textul ala cu ”specialistii nu critica,nu judeca”,probabil ca e o lozinca , realitatea e alta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *